Hus och hem

5 tips för fönsterbyte

Är det dags att byta ut dina gamla slitna fönster hemma? Det är ett smart val eftersom du kan sänka uppvärmningskostnader samt minska kondens. Och dessutom få bättre inbrottsskydd! Oavsett om du vill utföra arbetet själv eller anlita en firma finns det en del saker du bör fundera över.

När bör du byta fönster?

Är det alltid kallt hemma plus att uppvärmningskostnaden går i taket? Det är ett klart tecken på att värmen går rakt ut genom dina fönster. Och därmed är det dags för ett fönsterbyte Luleå. Fönster från 70- och 80-talet släpper ut så mycket som en tredjedel av värmen i hemmet, vilket leder till väldigt höga uppvärmningskostnader. På grund av detta kan det verkligen vara värt det att ta kostnaden för fönsterbyte Luleå.

Välj energisnåla fönster

De fönster du väljer bör ha ett lågt U-värde. U-värdet är ett mått på glasets isoleringsförmåga och ett lågt värde är alltid bättre. På 70-talet var det vanligast att installera fönster med ett U-värde av 2,5. Men moderna fönster har ett U-värde omkring 0,8. Vilket självklart är mycket bättre. Ju lägre U-värde, ju lägre uppvärmningskostnader. Även om nya fönster av kvalitet kan kosta lite mer, är det värt det i det långa loppet.

Slipp kondens

Om du lider av kondens på dina fönster, som så många andra gör, bör du välj fönster med värmereflektor. I övrigt kallad antifog som är ingjuten i glasmassan. En antifog gör att det yttre glaset på fönstret har samma temperatur som uteluften. På så sätt uppstår ingen kondens under stjärnklara nätter.

Minska inbrottsrisken

När du utför ett fönsterbyte Luleå kan du även öka säkerheten hemma. Eftersom nya, moderna fönster har mycket bättre inbrottsskydd än gamla fönster är det alltid ett smart val att byta fönster. Det är rekommenderat att välja fönster märka med säkerhetsklass RC2N, vilket är en EU-standard för hur fönster ska testas.

Kostnaden

Du kan enkelt ta reda på byta fönster kostnad genom att ta in olika offerter. Om du däremot vill utföra arbetet själv kan du alltid göra en enkel sökning online på till exempel fönsterbyte pris Luleå, eller respektive kommun du bor i. Där kan du få ett hum om vad det kostar att byta alla fönster i hemmet. Men ha i åtanke att olika modeller och kvaliteter har olika priser. På grund av detta är det alltid bättre att ta kontakt med en firma och be om en offert.

Montering lika viktigt som fönster av kvalitet

I slutändan spelar det ingen roll hur bra fönster du köper. Om de inte monteras korrekt går värmen ut genom väggen runt fönstret istället för genom fönstret. Rekommendationen är att ni alltid är två för att montera fönster. Eftersom de kan vara väldigt tunga. Och om du tappar ett fönster i golvet finns det stor risk att det går sönder.

Vill du få in mer solljus?

När du ändå byter fönster kan det vara en smart ide att montera lite större fönster. På så sätt får du in mer solljus i hemmet. Och med moderna fönster går värmen inte rakt ut, oavsett hur stort fönstret är. Dessutom gör det stor skillnad i hemmet med stora vackra fönster i alla rum. Men ha i åtanke att det ska se snyggt ut från utsidan också. Ta dig en funderare och mät upp noggrant hur du vill ha det.

Utföra arbetet själv eller anlita firma?

Eftersom det kan vara både tungt och svårt att byta fönster är det rekommenderat att anlita en firma för att säkerställa att allt går korrekt till. I slutändan finns det ingen mening med att byta fönster och dessutom ta byta fönster kostnad om det inte gör någon skillnad i uppvärmningskostnaden.

Kommentarer inaktiverade för 5 tips för fönsterbyte